Özellikle sabah uyandığınızda ayağınızı yere ilk bastığınızda, topuk bölgenizde çivi batmasına benzer şiddetli ağrınız oluyorsa topuk dikeni şikayetiniz olabilir. Topuk dikeni olan hastalar gün boyu devam eden ancak istirahat sonrası daha da şiddetlenen ağrıdan şikayetçidir. Peki Topuk dikeni nedir?
Topuk Dikeni Nedir?
Topuk dikeni, diğer adıyla plantar fasiit, ayak tabanını oluşturan zarın topuğa yapışma yerinde oluşan bir yırtıktır. Doğru bilinenin aksine tabana batan bir diken yoktur. Röntgende kalsiyum birikimine bağlı diken benzeri bir görüntü oluşur. Bu görüntüden ötürü hastalığa topuk dikeni adı verilmiştir. Hastaların tamamında tedavi sonrası da diken görüntüsü devam eder.
Topuk Dikeni Hastaları Dikkat!
Topuk dikeni düşünülenden çok daha fazla hastanın günlük yaşamını olumsuz etkilemektedir. Hastaların yaşam kalitesi düşmekte bu da dolaylı olarak bütün aktivitelerini etkilemektedir. Topuk dikeni rahatsızlığı nasıl tedavi edilir?
Topuk Dikeni Nasıl Oluşur?
Topuk dikeni özellikle uzun süreli hareketsizliğin ardından ayağa yüklenme ile ortaya çıkar. Sıklıkla ayak tabanında hastayı yürütmeyen bir ağrı olarak kendini gösterir. Hastalar ağrının gün boyu devam ettiğinden ancak hareketsizlikten sonra çok şiddetli olduğundan şikayetçidir.
Tedavide Neler Yapılır?
Topuk dikeni yada plantar fasiit rahatsızlığının tedavisinde ilk önce ayak tabanını germeyi sağlayacak egzersizler, ağrılı bölgeye buz kompres uygulanması ve ağrı kesici ilaçlar önerilir. Giyilen ayakkabıların tabanının rahat olması, sert zeminde çıplak ayakla yürünmemesi, eğer fazla kilolu isek bir miktar kilo vermek de topuk dikeni ağrısının azalmasını sağlar.
Bir çok hastada topuk dikeninde PRP uygulaması da fayda sağlamakta ve yırtık taban zarının iyileşmesini hızlandırmaktadır.
Tedavide PRP ile birlikte radyo frekans uygulanması da başarı oranını arttırır. Radyo frekans işleminde geçici olarak ağrı sebebi olan sinirin ağrısı kesilir ve PRP’nin iyileştirici etkisi için hastaya zaman ve konfor sağlanmış olur.
Topuk dikeni ağrınız çok şiddetliyse yada diğer bütün tedavilere rağmen ağrı geçmiyorsa son seçenek olarak cerrahi tedavi gerekebilir. Cerrahi tedavide taban zarında hasar olan alan 2 cmlik bir kesiden girilerek temizlenir. Hastalar 1 hafta içerisinde rutin hayatlarına geri dönebilir.
Bu makale tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Daha ayrıntılı bilgi, doğru tanı ve tedavi için mutlaka uzman doktorunuza danışınız.
Yorum Bırak