Sporcularda kas yırtıkları en sık sakatlık sebeplerinin başında gelmektedir. Kas yırtıkları çoğunlukla adale çekmesi yada kas çekmesi olarak da adlandırılır. Bunun sebebi o kasın aşırı kasılması veya çekilmesine bağlı kas içerisinde yada kas-tendon bileşkesinde yırtık olmasıdır.
Normal şartlarda kaslar tendonlar aracılığı ile kemiklere yapışır. Her hareketimizde kaslar esner, uzar, kasılır, kısalır ve sonra tekrar eski haline gelir. Eğer bu esneme hareketi kasın gücünü aşarsa kasta yırtık olur. Kas ya kendi içerisinden yada kas-tendon bileşkesinden yırtılır. Yırtılma sırasında kası besleyen damarlar da kopar ve yırtık bölgesinde iç kanama oluşur. Kas yırtığı yada adele çekmesi durumunda kasta oluşan ani şişliğin sebebi budur.
Kas yırtığı yada adele çekmesi neden olur?
Kas yırtığı yada adele çekmesinin en önemli sebebi kasların yapılacak hareket için yeteri kadar hazır olmamasıdır. Bunu kısaca özetlemek gerekirse;
-Yeteri kadar esneme-germe ve ısınma egzersizi yapılmadan spora başlanması
-Aşırı yorgunken spor yapılması
-Yeteri kadar uyku almadan spor yapılması
-Kasın yeteri kadar kuvvetlenmesini sağlayacak direnç egzersizlerinin eksik yapılması
-İlgilenilen spora dalına özel yanlış teknik ile topa vurulması, şut atılması, ağırlık kaldırılması
-Hastanın o an yaptığı spora konsantre olmaması
gibi birçok sebep sporcularda kas yırtılmasına yada adele çekmesine sebep olabilir.
Kas yırtığı yada adele çekmesinin tedavisinde neler yapılmalıdır?
İlk yaralanma esnasında yırtıldığı düşünülen kas üzerine buz uygulaması en sık yapılan uygulamadır. Yeni tedavi protokolleri buz uygulamasının çok uzun süreli olmaması yönünde önerilerde bulunmaktadır. Yaralanmadan hemen sonraki ilk 10-15 dakika boyunca buz uygulanması ve sonrasında kas çevresini mümkünse sıkı bandaja almak ilk etapta yeterlidir. İlk 24-36 saat istirahat ve soğuk uygulamasının devamı önerilir. Ağrının istirahat ile geçmemesi durumunda ise rastgele ağrı kesici kullanmak yerine doktora başvurmak daha doğru olacaktır. Profesyonel sporcularda ise yaralanmadan sonra mümkün olan en kısa sürede doktora başvurmak çok önemlidir. Erken müdahele ile iyileşme süresi ciddi farklılıklar gösterir.
Kas yıtıklarının tedavisinde amaç tekrar kas bütünlüğünü ve gücünü sağlamaktır. Kas yırtığının derecesi ultrason yada MR ile belirlendikten sonra hasta yoğun bir tedavi programına alınır. Kas yapısının ve kas liflerinin düzgün şekilde iyileşmesini sağlayacak destek tedaviler, fizik tedavi ve spor terapisi ilk etapta yapılması gerekenlerin başında gelir.
Bunun yanında ultrason yada MR’da ileri seviyede yırtık varsa yada kas yırtığı tedaviye rağmen iyileşmiyorsa iyileşmeyi hızlandıracak Proloterapi, PRP, Kök Hücre gibi uygulamaların tek tek veya bir arada yapılması gerekebilir. Tendon kopması, kas içi fasya zar yırtığı, tam kat kas yırtığı gibi durumlarda ise ortopedik cerrahi girişimlerle yırtılan dokular bir araya getirilerek onarılır.
Onarım sonrası 3-6 hafta sonrası tam istirahat ve devamında fizik tedavi ve fizyoterapi ile spora geri dönüş mümkündür.
Bu sayfa bilgilendirme amaçlıdır. Doğru tanı ve tedavi için mutlaka uzman doktorunuza danışınız.
Yorum Bırak