BEBEKLERDE KALÇA ÇIKIĞININ ERKEN TANI ve TEDAVİSİ

BEBEKLERDE KALÇA ÇIKIĞININ ERKEN TANI ve TEDAVİSİ

Bebeklerde kalça çıkığının erken tanı ve tedavisi gelecek yaşlarda oluşabilecek çok daha ciddi problemleri ortadan kaldırmaktadır. Anne ve babaların bu konuda gerekli önem ve özeni göstermeleri çocuklarının gelecekleri açısından çok önemlidir.

Kalça çıkıklığı tedavisi
Bebeklerde kalça çıkığının erken tanısı erken tedavi için çok önemlidir. Bu ancak ayrıntılı bir ortopedi muayenesi ile mümkündür.

Kalça çıkığı yada çıkıklığı, kalça kemiğinin leğen kemiğindeki yuvasına tam olarak oturmadığı durumları ifade eder. Eğer kalça çıkığı erken yaşta tanınıp tedavi edilmezse gelecekte yürürken aksama, bacaklarda uzunluk farkı, kalça ekleminde ağrı ve daha ileri yaşlarda kalça kireçlenmesine sebep olur. Bebeğiniz 4-6 haftalık olduktan sonra yapılacak ayrıntılı bir kalça muayenesi ile erken tanı koyulması ve tedavi edilmesi mümkündür.

Yeni doğan bebeğim var, nasıl bir yol izlemeliyim?

Öncelikle zamanında doğmuş bir bebeğiniz varsa 4.haftadan itibaren, zamanından önce doğmuş bir bebeğiniz varsa 6.haftadan itibaren mutlaka ayrıntılı bir ortopedi muayenesi yapılması gerekir. Yine bu dönemde ayrıntılı bir kalça ultrasonu da çekilmelidir. Bu sayede kalça çıkığı olup olmadığı net bir şekilde anlaşılır.

Ayrıntılı kalça muayenesi mutlaka bu konuda tecrübeli bir hekim tarafından yapılmalıdır.

Bazı bebeklerin kalçaları ilk 3 ay tam olarak gelişimini tamamlamamış olabilir. Bu durumda 3 aylıkken tekrar muayene gerekir. Eğer bebeğiniz 3 aylık olmuş ancak halen kalçalarında tam yuvaya oturma yoksa o zaman tedavi başlanması gerekir.

Erken dönemdeki tedaviler genellikle basit bandajlama şeklindedir. Bebeklerin takibinde 5-6. aylarda kalça röntgeni çekilerek kemiğin gelişimi net bir şekilde gözlenir.

Kalça çıkığının erken tanısı için ultrason çok çok önemlidir.

6. aydan itibaren kalça ultrasonu yerine röntgen tercih edilmesinin sebebi artık bebeklerin kemik yapılarının yeteri kadar gelişmiş olmasıdır.

Sağ kalça’da röntgende belirgin gelişim geriliği.
Vaka için Dr Mohammad A. ElBeialy’e teşekkürler, Radiopaedia.org, rID: 23583

Bebeğinizin ultrasonu ve muayenesi tamamen normal bile olsa 6.ayda röntgen çekilmesi olabilecek herhangi bir gözden kaçırmayı engellemesi açısından önemlidir. Bu sayede erken tanısı koyulan hastalar halen daha ameliyatsız tedavilerle iyileştirilebilmektedir.

Bebeklerde kalça çıkığı / çıkıklığı ile ilgili bu yazılanlar tamamen bilgilendirme amaçlı olup doğru tanı ve tedavi için mutlaka uzman hekiminize başvurun.

Randevu: 0090 532 285 94 51

Yorum Bırak

E-Posta hesabınız yayınlanmayacaktır.