Kıkırdak hasarı her eklemde olabilir ancak en sık dizde kıkırdak hasarı görülür.
Kıkırdak bütün vücuttaki bütün eklemlerde bulunan ve eklemlere kayganlık veren eklem sıvısını salgılayan sert ve esnek bir yapıdır. Eklemleri kayganlaştırma ve besleme dışında eklemlere binen yükü dağıtıcı ve şok emici özellikleri de vardır.
Dizde kıkırdak hasarı ya dize doğrudan darbe alınması sonucu akut olarak oluşabilir. Spor yaralanmaları, eklem içi kırıklar akut kıkırdak hasarının en sık sebebidir.
Bununla birlikte aşırı kullanım sonucu yıpranmaya bağlı zaman içerisinde de kıkırdak hasarı oluşabilir. Aşırı kilolu olmak, uzun süre ayakta çalışmak, dize sürekli olarak küçük darbeler almak da kronik kıkırdak hasarının en sık sebeplerindendir.
Kortizon kullanımı da hem akut hem kronik kıkırdak hasarına yol açabilir.
Dizde kıkırdak hasarı olan hastaların en sık yakınmaları geçmeyen diz ağrısıdır. Hastanın dizindeki ağrı belli pozisyonlarda daha şiddetli iken belli pozisyonlarda daha azdır yada yoktur. Ağrı istirahatla azalabileceği gibi hiç geçmeye de bilir. Özellikle diz üzerine yük vermek hastanın ağrısını arttırır.
Dizde kıkırdak hasarı olması durumunda oluşabilecek diğer şikayetler:
Dizde şişme,
Diz ekleminde sertlik ve hareket kısıtlılığı,
Dizde boşalma hissi,
Dizde kilitlenme
Bütün bu şikayetler menisküs yırtıklarında yada bağ kopmalarında da olabileceği için hastanın doğru tanısı için mutlaka ayrıntılı bir diz muayenesi ve röntgen ve MR’ı da içeren görüntüleme tetkikleri gereklidir. Özellikle MR, kıkırdak hasarının ayırıcı tanısı için çok değerlidir. En sık başvurduğumuz tanı yöntemidir.
Tedavi:
Dizde kıkırdak hasarı durumunda uygulanacak tedaviler istirahat ve dizlik kullanımından kıkırdak nakline kadar geniş bir yelpazeyi içerir. Kliniğimizde bütün tedavi alternatifleri hastaların kişisel özellikleri ve kıkırdak hasarı miktarları değerlendirildikten sonra uygulanabilmektedir.
Profesyonel sporcu bir hastada 0,5 cmlik tek bir kıkırdak lezyonuna cerrahi işlem uygulamak gerekebilirken, çok daha geniş kıkırdak hasarı olan ileri yaş hastalarda sadece egzersiz ve dizlik verilmesi yada kök hücre uygulanması yeterli olabilmektedir.
Kök hücre ve PRP uygulamaları özellikle bölgesel kıkırdak hasarı olan hastalarda oldukça başarılı sonuç vermektedir. Dizdeki kıkırdak hasarı vücudun onaramayacağı kadar büyük olan hastalarda artroskopi ile mikrokırık uygulaması, genç hastalarda kıkırdak nakli, ileri yaşta ise son çare diz protezi de dahil olmak üzere bir çok cerrahi alternatif mevcuttur.
Hastalara uygulanacak tedavilerde mutlaka hasta ile beraber karar vermek hem hastanın beklentilerini anlamak hem de en iyi sonucu almak için çok önemlidir. Kök hücre uygulaması, PRP uygulaması, mikrokırık işlemi, kıkırdak nakli ve diz protezi ile ilgili ayrıntılı bilgilere ilgili makalelerden ulaşabilirsiniz.
Bu sitedeki bütün içerik tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Doğru tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurun.
Yorum Bırak