Omuz Artroskopisi

Omuz Artroskopisi

Omuzumuz en hareketli eklemlerimizden birisidir. Fakat hareketlilik omuzumuzun kolayca sakatlanmasına da bir sebep oluşturur. Bu problemler omuzu başın üzerine kaldırma durumunda ya da ani bir zorlanma sonucunda tekrarlayabileceği gibi zaman içinde siz fark etmeden de oluşabilir. Omuzda ağrı oluşturabilecek bir çok farklı hastalık olabilir.


Omuz artroskopisi, omuz etrafından yapılan 1 cmlik küçük kesilerle, omuz çevresi kasları zedelemeden, kamera ile omuz eklemi içerisine girme ve mevcut problemin tanı ve tedavisinin yapılmasıdır.


Omuz artroskopisi, diz artroskopisinden sonra en çok uygulanan artroskopi işlemidir. Hem tanı hem de tedaviye olanak sağlaması kullanılmasını yaygınlaştırmıştır. Hastanın rahatsızlığına göre omuz artroskopisi
Bütün hastalar sıklıkla aynı rahatsızlığı yaşadığını düşünür ancak ağrının yeri ve şekli farklılıklar gösterebilir. Omuz ekleminin yaşa bağlı yada daha önceden geçirilmiş kazalara bağlı kireçlenmesi, şeker hastalığına bağlı omuz ekleminde donma, omuzun sıkışma sendromu, omuz rotator kaf (omuzu hareket ettiren kaslar) yırtıkları ve tendon iltihaplanmaları bu ağrı sebeplerinin en sık görülenleridir.


Son yıllarda cerrahi yöntemlerin gelişmesiyle birlikte artık çoğu omuz hastalığı kapalı (artroskopik) cerrahi yöntemlerle tedavi edilebilmektedir. Bu yöntem o kadar gelişmiştir ki artık neredeyse 10 hastadan sadece birine açık cerrahi uygulanmaktadır.


Artroskopi (küçük bir cilt kesisiyle yapılan cerrahi bir teknik) doktorunuzun bir kamera sistemi sayesinde ekleminizin içini görmesini sağlayan cerrahi bir yöntemdir. Her türlü eklem probleminin nedenini göstermede kullanılır. Aynı zamanda hem tanı hem de tedavi olanağı sağlar. Cilt kesileri çok küçük olduğu ve omuz çevresindeki kaslara zarara verilmediği için artroskopi sonrası yara iyileşmesi ve ağrı bir o kadar az olacaktır.

Omuz artroskopisi olacak hasta, en fazla 1 gece hastanede kalır. Ameliyattan saatler sonra ayağa kalkıp yürüyebilir. Omuza artroskopi sırasında uygulanan tamir işlemine göre hastanın belirli bir süre kol-boyun askısı takması gerekebilir. Yine hastanın rahatsızlığına göre değişen sürelerde fizik tedavi alması gerekebilir.

Görüldüğü gibi omuzu ilgilendiren hastalıklar birden fazla olduğu gibi bu hastalıkların tedavileri de birden fazladır. Önemli olan uygun hastaya uygun tedavi yöntemini vermektir. Eğer istirahat ile 1 aydan uzun süren omuz ağrınız oluyorsa mutlaka doktorunuza başvurun çünkü geçmeyen omuz ağrısı diye bir şey yoktur, tedavi edilemeyen omuz ağrısı vardır.

Yorum Bırak

E-Posta hesabınız yayınlanmayacaktır.