Karpal Tünel Sendromu: Tedavisi Mümkün!

Karpal Tünel Sendromu: Tedavisi Mümkün!

Karpal tünel sendromu, el parmaklarının hareket ve hissinin sağlanmasında önemli bir rolü bulunan ve median sinir olarak isimlendirilen sinirin el bileği hizasında karpal tünel adı verilen bağ dokusu altında sıkışmasına bağlı olarak ortaya çıkan ağrılı bir durumdur. Karpal tünel sendromu sinir sıkışmaları içerisinde en sık görülen rahatsızlıktır.

Median sinir, el bileğinin avuç içi tarafında parmakları hareket ettiren tendonlar ile birlikte karpal tünel adı verilen dar bir boşluktan geçer. Median sinirin görevi başparmak, işaret parmağı ve orta parmağın iç yüzünün tamamı ile yüzük parmağının iç yüzünün dış yarısının hissetmesini sağlamaktır. Median sinirin karpal tünel içerisinde uzun süreli yada tekrarlayan basınca maruz kalması ile sinir hassaslaşır ve karpal tünel sendromuna neden olur.

Karpal Tünel Sendromunda median sinirin üzerini örten transvers karpal bağ kalınlaşır ve sinire bası yapar
Karpal Tünel Sendromunda median sinirin üzerini örten transvers karpal bağ kalınlaşır ve sinire bası yapar

Özellikle el bileğinin sürekli bükülü pozisyonda kaldığı durumlarda (cep telefonu, klavye kullanmak vb.) veya el ve el bileğine sürekli yük binen işlerde çalışanlarda daha sık görülür. Kadınlarda erkeklere göre daha sık görülür. Özellikle hamilelik döneminin sonlarından itibaren vücutta su tutulmasına bağlı olarak yada emzirmekte olan kadınlarda el bileğinin pozisyonuna bağlı olarak sık karşımıza çıkar.

Ayrıca şeker hastalığı, romatoid artrit, hipotroidi, aşırı şişmanlık, gut gibi diğer başka problemlerin etkisiyle de ortaya çıkabilir.

Belirtileri Nelerdir?

Başlangıç döneminde ilk bulgular genellikle elde güçsüzlük, çabuk yorulma ve özellikle ilk üç parmakta karıncalanma hissidir. İlerleyen dönemlerde ağrı şiddetlenirken parmaklarda uyuşmaların başladığı görülür. Ağrı ve uyuşukluk hissi genellikle geceleri hastayı uykudan uyandıracak kadar şiddetli olabilir. Bunun sebebi ağrıyı baskılayan endorfin dediğimiz hormonun geceleri vücutta en alt seviyeye inmesidir.

Karpal Tünel Sendromunda karıncalanma, uyuşma ve ağrı hissedilen bölgeler ilk 3 parmak ve 4.parmağın yarısıdır
Karpal Tünel Sendromunda karıncalanma, uyuşma ve ağrı hissedilen bölgeler ilk 3 parmak ve 4.parmağın yarısıdır

Hasta uykudan uyanıp ellini salladığında ve bileğini hareket ettirdiğinde belirtilerin azaldığını, bu şekilde az da olsa rahatladığını söyler. Bu dönemde hastanın elinde bardak, tabak tutamayıp düşürmesi çok tipiktir.

Tedavisi Nedir?

Başlangıç döneminde el bileği hareketlerinin kısıtlanması ve alınacak ağrı kesici-ödem dağıtıcı ilaçlar şikayetleri hafifletebilir. Uygun pozisyonda otel kullanılması hastayı rahatlatabilir. Steroid enjeksiyonları da sinir etrafındaki şişlikleri azaltarak semptomların gerilemesine yardımcı olabilir ancak sinir kılıfına yapılma ihtimalinden ve olası zararlarından ötürü çok dikkat edilerek uygulanmalıdır.


Birkaç ay süresince geçmeyen ve cerrahi dışı önlemlere rağmen devam eden karpal tünel sendromunda ameliyat gerekir. Burada geleneksel açık yöntemle, mikroskop eşliğinde yada yeni kamera yardımlı kapalı yöntemle karpal tünele ulaşılır ve tünelin çatısını oluşturan bağ tamamen kesilerek karpal tünel açılır. İlerlemiş olgularda kalınlaşmış sinir kılıfına mikroskop altında sinir gevşetmesi yapmak gerekir. Böylelikle sinir etrafındaki basınç ortadan kaldırılmış olur.

Ameliyat Sonrasında Sizi Neler Bekliyor?

Ameliyat sonrası bir çok hasta hemen o gece rahatladığını ifade eder. Seyrek olarak bazı hastaların şikayeti hemen geçmeyebilir. Hatta ameliyat sonrası ilk ay içinde ameliyata bağlı şişlikler nedeni ile sinirdeki sıkışma devam edebilir ve şikayetlerde artma bile olabilir. Ancak ilk aydan sonra şikayetlerde belirgin bir azalma hissedilir. Bazı çok ağır ve geç kalınmış olgularda ameliyattan sonra şikayetler azalmakla beraber tam olarak ortadan kalkmayabilir. Hastanın sigara içmesi, yeterince beslenmemesi, mevcut şeker hastalığı olması, ileri yaşta olması gibi faktörler de cerrahi tedaviden alınacak sonucu olumsuz olarak etkileyebilir. Hastalar ameliyat öncesi beklentilerini net bir şekilde doktorlarına belirtirse sonuç her iki taraf için de daha tatmin edici olur.

Karpal tünel sendromu ameliyatı günübirlik olarak yapılan, yaklaşık yarım saat süren bir ameliyattır. Hastalar aynı gün rahatlıkla evlerine gidebilir ve yaralarını korumak şartıyla 1.günden itibaren ellerini günlük aktivitelerde kullanabilirler.

Ben karpal tünel sendromu ameliyatında estetik cilt altı dikişi tercih ediyorum. Bu sayede hastalar tekrar dikiş aldırmak zorunda kalmıyorlar. Yine bu sayede ameliyattan 4-5 gün sonra yaraya su değmesinde bir sakınca olmayacağı için duş almak, eli yıkamak gibi aktiviteler serbest oluyor.

Ayrıntılı muayene, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurun.

Yorum Bırak

E-Posta hesabınız yayınlanmayacaktır.