Kalça protezi ameliyatı, ileri derece kireçlenmiş olan kalça ekleminin bir kısmının yada tamamının yapay bir eklemle değiştirilmesidir.
Hastanın yaşına göre uygulanacak protez ve protezin malzemesi farklılık gösterir. Belirli bir yaşın altında seramik protezler tercih edilir. Daha ileri yaş hastalarda polietilen denilen özel plastikten yapılma protezler uygulanır.
Kalça protezi ameliyatı kalça kırığı olan hastalarda da uygulanabilir. Bu durumda hastanın yaşına göre kısmi yada total kalça protezi uygulanabilir.
Kırık olan hastalarda ameliyat acil olarak yapılırken kireçlenme olan hastalarda hastanın kalçasında hareket kısıtlılığının ilerlemesi veya ağrısının artmasıyla hasta ile doktorun karşılıklı görüşmesi sonrası planlanarak uygulanır.
Ameliyat öncesi hastalar ayrıntılı bir check-up’ tan geçirilir ve ameliyata hazır hale getirilir. Eğer planlı bir ameliyat olacak ise hastanın diş çürüğünden idrar yolu enfeksiyonuna, kalp rahatsızlığından kas gücü durumuna dek ayrıntılı incelemeler yapılarak hasta en ideal şartlar sağlanarak ameliyata alınır.
Kırığa bağlı ameliyatlarda ise amaç hastanın ağrısını bir an önce kesmek ve hastayı bir an önce tekrar yürür hale getirmek olduğu için hasta, hasta yakını ve hekim karşılıklı riskleri görüşerek ortak karar ile mümkün olan en erken sürede ameliyatın gerçekleştirilmesine çalışılır.
Ameliyat sonrası hastalar 3-5 gün kadar hastanede yatırılır. Bu süre özellikle yara bakımı ve fizik tedavi için gereklidir. Hastanın durumuna göre bu süre daha kısa veya uzun olabilir. İlk pansuman ameliyat sonrası 12. saatte yapılır ve sonrasında hasta yürütülür. Hastalar yürüteç verilerek taburcu edilir.
Hastalardan özellikle ameliyat sonrası ilk 1 ay tuvalet yükseltisi kullanmaları, kalça eklemlerini aşırı zorlamamaları istenir. Ben ameliyatlarımı estetik dikiş ile kapattığım için dikiş alınması gibi bir durum söz konusu olmuyor. Klasik olarak metal dikiş kullanılan hastalarda ise ameliyat sonrası 15. günde dikişlerin alıması gerekir.
1.ayın sonunda kan tahlilleri ve röntgen kontrolleri yapılarak protezde bir sorun olup olmadığı kontrol edilir. Aynı tetkikler 6. ay ve 1. yıl sonunda da tekrarlanır.
İyi bir teknikle yapılmış, kaliteli bir kalça protezi en az 15-20 yıl boyunca hastaların kalça eklemlerini ağrısız bir şekilde kullanmalarını sağlar. Ben kendi hastalarımda uzun süredir piyasada bulunan, en az 10 yıllık izlemleri olan dünyaca bilinen markaları tercih ediyorum.
Normalde protez ameliyatları ileri yaşlarda yapılsa da bazı özel yapıdaki protezler genç yaşta kalça çıkığına bağlı şiddetli kireçlenmesi ve ağrısı olan hastalarda kullanılabilir. Yine kalça boyun kırıklarında da kireçlenme olmasa da kısmi protez yapılması gerekebilir.
Önemli olan hastanın hareketinin sağlanması, aktivitelerini konforlu bir şekilde yapabilmesidir.
Yorum Bırak