Spor yaralanmaları ortopedi başvurularının en büyük bölümünü oluşturmaktadır. Her ne kadar daha çok genç yaş hastalar gibi düşünülse de seyrek spor yapan orta yaş hastalar da oldukça sık spor yaralanması yaşamaktadır. Her yaş grubu içi spor, mutlaka hayatımızın içinde olmalıdır. Peki spor yaralanmaları neden olur?
Özellikle iyi ısınmama, sporu tekniğine uygun şekilde yapmamak, yeterli antrenman yapmamak, eksik güvenlik önlemi ve ekipman spor yaralanmalarının ana sebepleridir. İsterseniz bunları biraz açalım.
Spor öncesi ısınma ve esneme üzerine tam bir fikir birliği bulunmamaktadır. Ancak iyi ısınmamış bir kasta henüz spora başladığımız ilk 10-15 dakikada sakatlık yaşama ihtimalimiz oldukça yüksektir. Profesyonel yada amatör olarak spor yapan bireylerde doğru antrenman da olası sakatlıkları engellemek için çok önemlidir. Antrenmanda uygun kas gruplarının kuvvetlendirilmesi, yapılan spor dalına uygun tekniğin oturtulması, sakatlıklardan koruyacak ekipmanlar ile sporun desteklenmesi ile sakatlanma riskleri azaltılabilir.
Her spor dalında daha sık karşılaştığımız farklı yaralanmalar vardır. Mesela, orta ve ileri yaş grubu sporcularda, seyrek spor yapma alışkanlığı olan bireylerde, tenis gibi patlayıcı güç gerektiren sporlarda aşil tendon yaralanmaları, dirsek çevresi tendinitler (tenisçi dirseği, golfçü dirseği) sık görülür. Futbolda özellikle kasık ve baldır adele çekmeleri, çapraz bağ kopmaları, atletik pubalji (osteitis pubis), priformis sendromu sık görülürken basketbolda yine çapraz bağ ve yan bağ kopmaları, ayakbileği burkulmaları, ATFL (ayakbileği dış yan bağ) kopması ve el parmağında kapsül yırtıkları daha sık görülür. Yüzücü ve vücut geliştirme ile uğraşan sporcularda ise omuz çevresi kas problemleri ve ani kas yırtıkları olabilmektedir. Bu örnekleri arttırmak mümkündür.
Çocuklarımızı spora yönlendirirken de kendimiz spor yaparken de dikkat etmemiz gereken noktalar aynıdır. Yapılan spor dalına göre olası yaralanmalar için önlem almak, profesyonel bir yaklaşımla antrenman öncesi ve sonrası yeterli sürede ısınmak ve esneme egzersizlerini atlamamak gibi. Yoksa sağlık ve keyif için yaptığımız spor bizi her an sakatlık ile karşı karşıya bırakabilir.
Yorum Bırak