Osteoporoz (Kemik Erimesi) ve Beslenme: Kemiğimiz için Faydalı Gıdalar

Osteoporoz (Kemik Erimesi) ve Beslenme: Kemiğimiz için Faydalı Gıdalar

İlk doğduğumuz andan itibaren zaman içerisinde oluşturduğumuz beslenme alışkanlıklarımız kemik kalitemizi yakından etkilemektedir. Özellikle gelişme çağında ve yetişkinliğin erken dönemlerinde alınacak doğru gıdalarla kaliteli bir kemik elde etmek, ilerleyen yaşlarda oluşabilecek kemik hastalıkları ve kemik erimesine bağlı kırık riskini azaltacaktır.

Kalsiyum, D-vitamini , K-vitamini, fosfor ve magnezyumdan zengin gıdalar kemik gelişimini ve sağlığını olumlu etkilemektedir.

Nedir bu gıdalar?

İlk başta hepimizin aklına süt, yoğurt ve peynir gibi kalsiyumdan zengin olduğu herkesçe bilinen gıdalar gelmektedir ancak kemik için yararlı gıdaları bunlarla sınırlamak tabi ki mümkün değildir.

Hayvansal gıda olarak, balık grubundan sardalya, somon, ton balığı gibi gri etli ve omega-3 yağı yüksek balıklar kalsiyum ve D-vitamini yönünden oldukça zengindir. Şalgam, lahana, bamya, brokoli kalsiyum açısından zenginken; ıspanak, bamya, enginar, domates, patates, tatlı patates, karalahana yaprağı, kuru üzüm, portakal, greyfurt, papaya ve muz magnezyum, potasyum, C-vitamini ve K-vitamini açısından zengindir. Bu besinleri günlük diyetimiz içerisinde dengeli ve ihtiyacımıza uygun miktar ve çeşitlilikte tüketmek sağlıklı bir kemik gelişimi için çok önemlidir.

Bunu yanında kemik sağlığımızı kötü yönde etkileyecek besin ve alışkanlıklardan kaçınmak da kemik kalitemizi korumak için gereklidir. Yaygın olarak bilindiği üzere sigara, kemik kalitesini düşüren, kemik yoğunluğunu azaltan ve kırık riskini arttıran bir alışkanlıktır. Bunu özellikle kan dolaşımını bozarak kemiğin beslenmesini etkileyerek yapar.

Kola, kahve ve çayda yüksek oranlarda bulunan kafeinin günlük yüksek dozlarda tüketilmesi, yeteri kadar kalsiyum alınmadan fosfor alınması da kemiklerde erimeye sebep olmaktadır. Bu sebeple kaliteli bir kemik gelişimi sağlanabilmesi için kola ve türevi gazlı içeceklerin, kahve, çay, ve alkol tüketiminin sınırlandırılması gerekmektedir.

Protein tüketimi kemik kalitesi için önem taşır ve yaş ilerledikçe kişiler protein tüketimlerini azaltabilmektedir. Bu kemik kalitesinin kaybına yol açar, ancak proteinden aşırı zengin beslenenlerde de kalsiyum kaybı ve dolaylı olarak kemik erimesi olur. Önemli olan her yaş grubunda o yaşın ihtiyaçları doğrultusunda dengeli beslenerek kemik ve vücut sağlığımızı korumaktır.

Yorum Bırak

E-Posta hesabınız yayınlanmayacaktır.